Carta Kedudukan Piala Dunia FIFA 2022 (Group Stages)

Carta Kedudukan Piala Dunia FIFA 2022 (Group Stages). Carta Piala Dunia FIFA 2022 terkini? Panduan buat peminat bolasepak di seluruh dunia amnya di Malaysia iaitu FIFA World Cup. Piala Dunia 2022 akan membuka tirai bermula pada 20 November 2022 membabitkan perlawanan antara Qatar menentang Ecuador di Stadium Al Bayt. Seperti edisi sebelum ini, setiap pasukan yang layak ke peringkat kumpulan Piala Dunia FIFA 2022 akan beraksi sebanyak 3 kali dalam kumpulan masing-masing. Dua pasukan teratas setiap kumpulan akan layak secara automatik ke pusingan 16 kalah mati.

Carta Kedudukan Piala Dunia FIFA 2022 (Group Stages)

Kejohanan Piala Dunia 2022 akan berlangsung mulai 21 November sehingga 18 Disember 2022. Perancis adalah pasukan juara bertahan apabila berjaya menjulang trofi FIFA World Cup 20181 di Russia. Secara keseluruhannya 64 perlawanan akan berlangsung dan perlawanan akhir Piala Dunia 2022 akan berlangsung pada 18 Disember di Stadium Lusail Iconic. Saksikan siaran langsung Piala Dunia FIFA 2022, dimana RTM dan Astro menjadi penyiar rasmi Piala Dunia yang disiarkan siaran langsung dengan kualiti berdefinisi tinggi.

Carta Kedudukan Piala Dunia FIFA 2022 (Group Stages)

Berikut adalah maklumat tentang Piala Dunia FIFA 2022 melibatkan 32 pasukan di peringkat kumpulan:

Enam konfederasi benua FIFA menganjurkan pertandingan kelayakan mereka sendiri. Semua persatuan ahli FIFA, yang kini terdapat 211 telah layak untuk memasuki kelayakan. Qatar, sebagai tuan rumah, layak secara automatik ke kejohanan Piala Dunia kali ini.

Untuk cabutan undian, 32 pasukan telah diperuntukkan ke dalam empat pot berdasarkan Kedudukan Dunia Lelaki FIFA pada 31 Mac 2022.

Carta Peringkat Kumpulan FIFA World Cup 2022

Perlawanan untuk setiap kumpulan telah diperuntukkan ke stadium seperti berikut:

  • Kumpulan A, B, E, F: Stadium Al Bayt, Stadium Antarabangsa Khalifa, Stadium Al Thumama, Stadium Ahmad bin Ali
  • Kumpulan C, D, G, H: Stadium Ikonik Lusail, Stadium 974, Stadium Education City, Stadium Al Janoub

Kumpulan A

FcTables.com

Kumpulan B

FcTables.com

Kumpulan C

FcTables.com

Kumpulan D

FcTables.com

Kumpulan E

FcTables.com

Kumpulan F

FcTables.com

Kumpulan G

FcTables.com

Kumpulan H

FcTables.com

INFO BERKAITAN :

Selamat menonton siaran langsung perlawanan World Cup 2022 di saluran RTM dan Astro.

Related Posts

Add Comment