Kelantan United Dikecewakan di Kota Bharu, Terengganu FC ‘Comeback’ 3 Gol

Kelantan United Dikecewakan di Kota Bharu, Terengganu FC ‘Comeback’ 3 Gol. Pasukan Terengganu bangkit daripada ketinggalan satu gol untuk menewaskan pasukan Kelantan United 3-1 dalam perlawanan pusingan ketiga Shopee Piala FA Malaysia di Kota Bharu, sebentar tadi. Kelantan United hadir sebagai pasukan ‘underdog’ dimana mereka menentang pasukan daripada Liga Super, Terengganu FC.

Kelantan United melakukan kejutan awal di Kota Bahru pada minit ke-10 apabila mendahului melalui Rozaimi Azwar yang memanfaatkan kesilapan Khairu Azrin dengan satu ‘chip’ menewaskan Suffian Rahman!

Kelantan United Dikecewakan di Kota Bharu, Terengganu FC ‘Comeback’ 3 Gol

Tersentak jaringan itu, skuad Sang Penyu mempamerkan aksi bertenaga dan merencanakan asakan ke kubu lawan. Bekas penjaga gol Kelantan FA, Shahrizan Ismail dianggap wira malam ini dimana beliau menafikan sekurang-kurangnya dua percubaan tepat ke arah gawang pada separuh masa pertama.

Babak kedua bermula menyaksikan Sang Penyu kembali bangkit awal pada minit ke-50 apabila rembatan dari Sanjar Shaakhmedov menewaskan Sharizan Ismail. Dengan jaringan tersebut meletakkan pasukan pelawat menyamai keputusan 1-1.

Selang beberapa minit kemudian, akhirnya Tchetche Kipre menjaringkan gol pertama beliau musim ini setelah menyudahkan umpanan cantik dari Sanjar. Skuad Terengganu melakukan comeback dengan mendahului pemainan 2-1.

Dalam perlawanan ini, pemain import dari Uzbekistan, Sandar Shaakhmedov dianggap wira buat Sang Penyu dimana banyak membantu merencanakan serangan termasuk melakukan assist untuk jaringan tersebut.

Lee Tuck pula menambah jaringan buat Sang Penyu pada minit ke-73 selepas rembatan cantik ‘trademark’ beliau menerjah jaring Kelantan United. Dengan jaringan itu memastikan Terengganu FC dalam keadaan agak selesa dan meningkatkan moral buat pemain kendalian Irfan Bakti.

Gol cantik Rozaimi belum cukup membawa Kelantan United ke pusingan seterusnya apabila Terengganu FC melakukan ‘comeback’ 3 gol daripada Sanjar, Kipre dan Lee Tuck. Terengganu FC mara ke peringkat suku akhir Shopee Piala FA 2019!

Foto Kredit : Terengganu FA Club

Related Posts

Add Comment