Piala FA: Terengganu FC Menang Tipis 2-1 Ke Atas Pahang di Kuala Terengganu

Piala FA: Terengganu FC Menang Tipis 2-1 Ke Atas Pahang di Kuala Terengganu. Pasukan Terengganu menewaskan pasukan Pahang 2-1 dalam perlawanan suku akhir pertama Shopee Piala FA Malaysia di Kuala Terengganu untuk membawa kelebihan yang tipis ke Kuantan dalam perlawanan suku akhir kedua pada minggu hadapan. Pasukan beraksi di Kuala Terengganu tanpa pemain import sasa mereka, Dickson Nwakaeme yang mengalami kecederaan. Manakala, Terengganu pula memasukkan Khairu Azrin dalam barisan utama untuk menggantikan Thierry Bin.

Wisel sepak mula sudah pun ditiup menyaksikan pemain import Pahang daripada Indonesia, Saddil Ramdani mempamerkan aksi yang menarik pada awal minit. Namun begitu, pasukan tuan rumah membuka jaringan awal pada minit ke-7 di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah melalui Malik Mat Ariff selepas hantaran baik daripada kapten pasukan, Lee Tuck.

Piala FA: Terengganu FC Menang Tipis 2-1 Ke Atas Pahang di Kuala Terengganu

Skuad Tok Gajah hampir menyamakan kedudukan pada minit 17 selepas hantaran baik daripada sepakan percuma Saddil Ramdani di luar kotak penalti. Pasukan Pahang tersentak dengan jaringan kedua Sang Penyu apabila Tchetche Kipre berjaya mendapat gol kedua dalam perlawanan selepas kesilapan Herold Goulon dapat dieksploitasi oleh Tchetche Kipre.

Sepak mula separuh masa kedua, penjaga gol Terengganu FC, Suffian Rahman memastikan tidak ada sepakan penjuru buat pasukan Pahang selepas menyambut tandukan Adib. Ternyata selepas Pahang ketinggalan dua gol mereka mula memperkemaskan permainan dan mengasak ke pintu gol lawan.

Pahang berjaya mengurang defisit di Kuala Terengganu pada minit ke-58 selepas tandukan Ze Love dapat melepasi penjaga gol Terengganu FC Suffian Rahman. Beberapa minit kemudian, Norshahrul Idlan hampir-hampir menyamakan kedudukan di Kuala Terengganu selepas tandukannya hanya beberapa inci daripada memasuki gawang gol.

Wan Zaharulnizam hampir menyamakan kedudukan pada minit ke-84 dengan sepakan yang menarik dari luar kotak penalti. Walaupun Pahang lebih melakukan serangan pada separuh masa kedua namun benteng pertahanan Sang Penyu berdisiplin mengawal permainan dan kawalan.

Jaringan daripada Malik Ariff dan Tchetche Kipre di separuh masa pertama sebelum tandukan Ze Love di separuh masa kedua cukup untuk TFC meraih kemenangan dalam pusingan suku akhir pertama. Terengganu FC akan berkunjung ke Stadium Darul Makmur pada aksi kedua separuh akhir Piala FA 2019.

Foto Kredit : MFL

Related Posts

Add Comment