JDT Tewas 2-0 di Tangan Gyeongnam FC, Impian Peringkat 16 Berakhir

JDT Tewas 2-0 di Tangan Gyeongnam FC, Impian Peringkat 16 Berakhir. Impian peringkat 16 terakhir ACL 2019 pasukan Johor Darul Ta’zim , musnah di tangan Gyeongnam FC selepas tewas 2-0 dalam perlawanan Kumpulan E di Changwon Football Center, sebentar tadi. JDT hadir ke Stadium Changwoon Football Center untuk menentang kelab dari Korea Selatan, Gyeongnam FC dalam perlawanan akhir peringkat kumpulan pada saingan Liga Juara-Juara AFC 2019.

Tugas berat buat pasukan dari Malaysia, iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT) dimana mereka wajib menang ke atas Gyeongnam FC dan mengharapkan kelab Kashima Antlers tewas kepada Shandong Luneng. Dalam aksi sebelum ini, pasukan Harimau Selatan berjaya mengejutkan bekas penyandang juara, Kashima Antlers di Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos dua minggu lalu.

JDT Tewas 2-0 di Tangan Gyeongnam FC, Impian Peringkat 16 Berakhir

Seperti yang dijangka, Gyeongnam yang mencipta peluang yang lebih baik dan hampir memecahkan kebuntuan selepas sembilan minit. Setelah menundukkan setengah pukulan dari Yeo Sung-hae, penjaga gawang JDT Farizal Marlias kemudian bertindak balas dengan cemerlang untuk menyangkal Luc Castaignos pada lantunan dari jurang kosong.

Selepas tamat jam, tuan rumah semakin rapat apabila pemain bebas cepat menyaksikan perlumbaan Bae Ki-jong melalui gol tetapi sekali lagi Farizal datang untuk menyelamatkan diri, membuat dirinya besar untuk menafikan lawannya satu-satu.

Tanpa perlawanan, tidak ada pemain Korea Selatan pada minit ke-65 apabila bola panjang ke dalam kotak itu dilontarkan oleh Lee Kwang-seon, dengan Castaignos bertindak balas dengan cepat ke bola longgar dan menendang tembakan di luar kotak penalti.

JDT Tewas 2-0 di Tangan Gyeongnam FC, Impian Peringkat 16 Berakhir

Sekarang memerlukan dua gol, pelawat menunjukkan peningkatan usaha yang mendorong ke depan dalam peringkat penutupan tetapi hanya tidak dapat mencari kejayaan dan dilanggar di kaunter jauh ke dalam masa kecederaan; Kim Seung-jun berlumba dan pemain import dari Jepun, Takahiro Kunimoto menyudahkan jaringan.

GYEONGNAM FC: Son Jeong-hyeon, Woo Joo-sung, Lee Kwang-seon, Yeo Sung-hae, Ahn Sung-nam, Ha Sung-min, Takahiro Kunimoto, Lee Yeong-jae (Bae Ki-jong 55 ‘ Seung-jun, Negueba, Luc Castaignos (Ko Kyung-min 77 ‘).

JOHOR DARUL TA’ZIM: Farizal Marlias, S. Kunanlan, Mauricio (Adam Nor Azlin 51 ‘), Aidil Zafuan, La’Vere Corbin-Ong, Akhyar Rashid (Nazmi Faiz 71’), Afiq Fazail, Hariss Harun, Gonzalo Cabrera, Syafiq Ahmad (Ahmad Hazwan Bakri 83 ‘), Diogo.

Sumber : JST

Related Posts

Add Comment