Senarai Pemain Termahal di Liga Super, JDT Kuasai Carta

Senarai Pemain Termahal di Liga Super, JDT Kuasai Carta. Bila sebut sukan bolasepak sudah pastinya tak lepas dengan gaji lumayan yang ditawarkan kepada pemain. Dalam saingan Liga Malaysia siapakah pemain termahal bagi pemain tempatan dan import? Menerusi laman web www.transfermarkt.co.uk telah menampilkan pemain termahal dalam Liga Super berdasarkan harga pasaran terkini.

Penyerang import Johor Darul Ta’zim (JDT) dan bekas pemain Buriram United, Diogo Luis Santo mendapat status sebagai pemain termahal dalam Liga Super dengan nilai pasarannya dianggarkan mencecah £900,000 (RM4.8 juta). Seorang lagi pemain JDT, Leandro Velazquez dan pemain import Terengganu, Sanjar Shaakhmedov mempunyai nilai pasaran yang sama selepas Diogo dengan kedua-duanya dinilai pada harga £720,000 (RM3.8 juta).

Senarai Pemain Termahal di Liga Super, JDT Kuasai Carta

Selain itu, Mauricio Nascimento dan Gonzalo Cabrera menduduki tempat ketiga dan keempat antara pemain import paling mahal Liga Super milik JDT dengan tanda harga masing-masing bernilai £675,000 (RM3.6 juta). Berikut dikongsikan di bawah senarai pemain import termahal di Liga Super 2019.

NAMA PEMAIN PASUKAN NILAI PASARAN
Diogo Luis Santo Johor Darul Ta’zim RM4.8 juta
Leandro Velazquez Johor Darul Ta’zim RM3.8 juta
Sanjar Shaakhmedov Terengganu FC RM3.8 juta
Mauricio Nascimento Johor Darul Ta’zim RM3.6 juta
Gonzalo Cabrera Johor Darul Ta’zim RM3.6 juta
Ze Love Pahang RM3.4 juta
Wander Luiz Perak RM2.6 juta
Liridon Krasniqi Melaka United RM2.4 juta
Dickson Nwakaeme Pahang RM2.4 juta
Gaincarlo Rodriguez PKNP FC RM2.1 juta

Untuk kategori pemain naturalisasi atau berdarah campuran, pemain JDT Natxo Insa berada di kedudukan teratas dengan nilai £720,000 (RM3.8 juta) mengatasi La’Vere Corbin-Ong pula £248,000 (RM1.3 juta) dan Mahamadou Sumareh dengan nilai RM1.2 juta.

Selain itu, dua pemain tengah berpengalaman, Safiq Rahim dan Baddrol Bakhtiar mengungguli dua kelompok teratas pemain tempatan termahal di Liga Super apabila masing-masing dinilai pada harga £360,000 (RM1.9 juta) dan £315,000 (RM1.6 juta).

Untuk dapatkan maklumat lanjut tentang senarai gaji pemain termahal di Malaysia boleh merujuk di laman web www.transfermarkt.co.uk.

Related Posts

Add Comment