Jaringan Cantik Lencong Faiz Nasir, Bantu Harimau Malaya Tumpaskan Afghanistan

Jaringan Cantik Lencong Faiz Nasir, Bantu Harimau Malaya Tumpaskan Afghanistan. Pasukan kebangsaan telah menamatkan kempen Piala Airmarine 2019 dengan menduduki tempat ketiga setelah kemenangan 2-1 kepada Afghanistan sebentar tadi. Dalam perlawanan ini, pengendali Harimau Malaysia, Tan Cheng Hoe nampaknya membuat beberapa perubahan pemain dimana membawa masuk pemain Selangor, Faiz Nasir, Halim Saari dan Hadin Azman. Walaubagaimanapun, Ikram Mahinan dan Shahrol Idlan Talaha masih dikekalkan untuk mengemudi bahagian serangan.

Separuh masa pertama, kedua-dua pasukan mempamerkan aksi yang seimbang dimana saling merencanakan serangan di kubu masing-masing. Jika sebelum ini, jurulatih Afghanistan menyatakan cuaca panas antara faktor penghalang para pemainnya untuk pamerkan aksi terbaik. Namun, perlawanan ini tersentak dengan hujan yang turun di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Jaringan Cantik Lencong Faiz Nasir, Bantu Harimau Malaya Tumpaskan Afghanistan

Pasukan Malaysia dihukum oleh pasukan lawan apabila Faisal Shayesteh mencipta gol pertama hasil sepakan lencong pada minit ke-32. Benteng Malaysia memberikan ruang dan masa untuk Faisal merembat tanpa sebarang tekanan dan berjaya menewaskan penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat.

Walaupun Malaysia ketinggalan, semangat para pemain tidak luntur dimana Faiz Nasir berjaya menjaringkan gol cantik hasil sepakan lencong pada minit ke-44. Jika dilihat jaringan gol daripada Faiz Nasir sangat cantik dan dianggap berkelas dunia. Keputusan tamat babak pertama Malaysia berjaya menyamai kedudukan 1-1 ke atas Afghanistan.

Jaringan Cantik Lencong Faiz Nasir, Bantu Harimau Malaya Tumpaskan Afghanistan

Masuk separuh masa kedua, nampaknya skuad Harimau Malaya lebih mengasak ke pintu gol lawan. Di bahagian tengah menyaksikan pemain Malaysia lebih dominan yang dikawal oleh Faiz Nasir dan Halim Saari yang menggalas tanggungjawab dengan baik. Sekali-sekala Faiz Nasir mengucar-kacirkan pertahanan lawan dengan tubuhnya yang kecil.

Akhirnya, asakan bertubi-tubi Malaysia membuah hasil apabila hantaran lintang Matthew Davies ditolak masuk ke gawang gol sendiri oleh Abassin Alikhil. Skuad Malaysia berjaya mengatasi Afghanistan dengan keputusan 2-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Dengan kemenangan tersebut, Malaysia menamatkan di kedudukan ketiga dalam kempen Piala Airmarine 2019. Secara tak langsung kemenangan ini menyemarakkan semangat skuad Harimau Malaya untuk mengharungi perlawanan antarabangsa akan datang.

BACA JUGA : Video Jaringan Lencong Padu Faiz NasirĀ 

Kredit Foto : FAM

Related Posts

Add Comment