Pengendali Felda United Akui Guna Taktikal ‘Parking Bus’, Hanya Van Gaal Sahaja Datang ke Larkin Menyerang!

Pengendali Felda United Akui Guna Taktikal ‘Parking Bus’, Hanya Van Gaal Sahaja Datang ke Larkin Menyerang!. Selepas perlawanan antara Johor Darul Ta’zim dengan Felda United dimana menyaksikan pasukan tuan rumah mengatasi The Fighters 3-1 di Larkin. Sejurus perlawanan tamat, ketua jurulatih Felda United, Nidzam Jamil mengakui beliau bertandang ke Larkin dengan perancangan taktikal ‘park the bus’ dan berharap dapat mencuri sekurang-kurangnya satu mata.

Dalam perlawanan ini juga skuad Felda United menerima tamparan hebat apabila tiga pemain The Fighters dilayangkan kad merah oleh pengadil perlawanan dan terpaksa menghadapi minit-minit akhir perlawanan dengan hanya lapan orang pemain. JDT hanya dapat membolosi gawang gol Felda United pada minit 88 dan ke atas menerusi jaringan Gonzalo Cabrera, Akhyar Rashid dan Diogo Luis Santo.

Pengendali Felda United Akui Guna Taktikal ‘Parking Bus’, Hanya Van Gaal Sahaja Datang ke Larkin Menyerang!

Menurut ketua jurulatih The Fighters, “Saya akui kita ‘park the bus’ kerana perbezaan kualiti. Bercakap pasal kualiti, saya ada Zahril yang berusia 20 tahun dan Faiz bawah 20 tahun dimana tahun lalu dia bermain bersama skuad Piala Presiden dan bandingkan dengan JDT ia sangat jauh.”

“Kita punya perancangan adalah untuk keluar daripada sini (Stadium Larkin) hidup-hidup. Sekurang-kurangnya dengan satu mata, memang perancangan kita.”

Pengendali Felda United turut berseloroh dihadapan para wartawan yang bertanya beliau dengan mengatakan hanya bekas pengendali Manchester United, Louis Van Gaal sahaja yang berani bermain dengan taktikal menyerang apabila bertandang ke Stadium Larkin. Namun itu bukan pilihannya bersama pemain-pemain kendaliannya terutamanya ketika mereka hilang tiga pemain di atas padang.

BACA JUGA : Pengurus JDT Akui Felda United Lawan Yang Sukar

Katanya lagi dalam sidang media selepas perlawanan, “Untuk datang ke (gelanggang) JDT dengan skuad yang dimiliki JDT, saya rasa hanya Louis Van Gaal sahaja yang boleh datang ke sini (Stadium Larkin) dengan (taktikal) menyerang.”

Pengendali Felda United Akui Guna Taktikal 'Parking Bus', Hanya Van Gaal Sahaja Datang ke Larkin Menyerang!

Tambahanya lagi, “Saya tak boleh buat begitu, kita main secara defensif dimana perancangan kita agak menjadi sehingga minit ke-85 tetapi ada beberapa perkara yang mengganggu tumpuan kami. Bagaimanapun, inilah bola sepak dan kami perlu menerimanya.”

Nidzam turut berkata tidak mahu mengulas lanjut tentang insiden tiga orang pemainnya yang dilayangkan kad kuning kedua seterusnya dilayangkan kad merah. Ini respon ringkasnya, “Saya kena tengok video”!

Ujarnya lagi, “Saya bangga dengan pemain saya, mereka telah berikan segala-galanya. Faktor motivasi sangat tinggi tetapi kita boleh perbaiki dalam beberapa perkara lagi.”

Kredit Info : Foxsport Asia

Foto Kredit : Felda United FC, MFL

Related Posts

Add Comment